Dit moet je doen als je denkt dat je een soa hebt!

Wanneer je seksueel actief bent en geen of te weinig gebruikt maakt van bescherming kan je een soa oplopen. Soa is ook wel de afkorting voor een seksueel overdraagbare aandoening en kan je al oplopen wanneer je één keer seksueel contact hebt gehad met iemand zonder de nodige bescherming. Sommige soa’s laten duidelijk merken dat ze er zitten terwijl je bij andere soa’s niet tot nauwelijks klachten hebt. Dit zijn over het algemeen de gevaarlijkste omdat je heel lang kan duren voordat je het doorhebt en de soa dan al schade heeft aangericht. In dit blog vertellen we je graag meer over wat je moet doen als je denkt dat je een soa hebt.

Laat je testen

Wanneer je seksueel contact hebt gehad met iemand anders en daarbij geen of niet voldoende bescherming hebt gebruikt kan het zijn dat je een soa op hebt gelopen. Meestal gebeurt dit nadat er geen condoom is gebruikt. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn maar de kans dat je een soa op hebt gelopen is zeker aanwezig. Wanneer je een vermoeden hebt dat je een soa hebt is het verstandig om je meteen te laten testen. Dit kan je doen bij de huisarts, GGD of thuis. Er bestaan tegenwoordig steeds meer webshops waar je online een soa test kan kopen. Let er alleen wel op dat deze test ook daadwerkelijk is goedgekeurd. Er zijn namelijk ook veel testen op de markt die niet zijn goedgekeurd en waarvan de betrouwbaarheid dus niet is bewezen. Bij deze ‘goede’ webshops kan je bijvoorbeeld een hiv test kopen maar ook een test voor chlamydia, syfilis of een test die meerdere soa’s test.

Symptomen

 Het kan zijn dat je door iemand gewaarschuwd bent maar de meeste mensen die zich laten testen op een soa doen dit omdat ze klachten ervaringen. Deze klachten kunnen uiteenlopen van duidelijke klachten tot hele vage klachten maar het zijn meestal klachten in de intieme zone. Veel voorkomende symptomen die zouden kunnen duiden op een soa zijn onder andere ongewone afscheiding, pijn of branderig gevoel bij het plassen, ongewoon bloedverlies, bloedverlies of pijn tijdens of na het vrijen, jeuk, irritatie, pijn in de onderbuik, een ontsteking of koorts. Ook zweertjes of blaren kunnen een symptoom zijn. Let er wel op dat bij soa’s zoals hiv de klachten meestal nog onduidelijker zijn. De symptomen die zich hier laten zien zijn voornamelijk griep, koorts, huiduitslag, vermoeidheid, gewichtsverlies, nachtzweten, diarree en kortademigheid. Symptomen die dus ook bij een heel ander ziektebeeld kunnen voorkomen. Daarom is het goed om je te laten testen als je het onveilig hebt gedaan terwijl je niet zeker weet of de ander wel of niet iets onder de leden heeft.