Waarom is kurkuma een superfood?

Vrijwel iedereen heeft de term ‘superfood’ weleens gehoord in combinatie met kurkuma. Maar hoe komt het dat zoveel mensen kurkuma een superfood noemen? Wat houdt dat precies in? En is kurkuma wel echt zo gezond als iedereen zegt? Deze vragen kunnen makkelijk beantwoord worden. Het is namelijk inderdaad bewezen dat kurkuma een heleboel voordelen heeft voor je lichaam. Het product is uitermate gezond en zeker wanneer je het regelmatig eet kun je ervoor zorgen dat je langer gezond blijft. Het product is onder andere goed voor de hersenen en voor de darmen. In dit artikel worden deze werkingen van het product uitgelegd.

Kurkuma is goed voor je hersenen

Zoals het kopje al zegt, is kurkuma goed voor je hersenen. Kurkuma zorgt er eigenlijk voor dat je hersenen een verbeterde werking krijgen. Hierdoor blijven ze langer goed en zul je dus nog langer je hersenen optimaal kunnen blijven gebruiken. Op deze manier kan kurkuma ook alzheimer vertragen of zelfs helemaal tegengaan. Hoe langer je brein immers goed blijft werken, hoe langer het duurt voordat je last kunt krijgen van dit soort ziektes. De positieve werking van kurkuma op het brein is wetenschappelijk bewezen. Ook helpt kurkuma bij de aanmaak van neurotransmitters. Zo kan kurkuma helpen bij het tegengaan en verlichten van depressies.

 

Goed voor je darmen

Daarnaast is kurkuma ook nog eens goed voor je darmen. Dit uit zich vooral in het PDS, oftewel het prikkelbare darmsyndroom. Het is bewezen dat van de bevolking van Nederland zo’n 5% tot 20% last heeft van PDS. Last van PDS bestaat onder andere uit buik- en darmklachten die moeilijk uit te leggen zijn. De oorzaken zijn vaak onaantoonbaar en dat maakt het lastig om PDS te behandelen. Maar wanneer je regelmatig kurkuma eet, worden de klachten automatisch minder. Ook dit is wetenschappelijk bewezen. Het is dus erg belangrijk dat je op de hoogte bent van de positieve werkingen van kurkuma. Regelmatig kurkuma eten kan je maar zo van allerlei nare klachten afhelpen.