Wat is speltherapie?

Veel mensen weten niet precies wanneer ze moeten aankloppen bij een psycholoog. Zo denken ze dat ze eerst verwezen moeten worden, maar dit is helemaal niet het geval. Wanneer jouw klachten erg genoeg zijn om naar een psycholoog te gaan, is het altijd belangrijk om snel te gaan. Je wilt namelijk niet dat het probleem groter wordt en het probleem kan heel snel groot worden. Daarnaast hoef je niet altijd met alleen erge klachten naar een psycholoog. Ook als je simpelweg ergens tegenloopt, is het handig om te praten met een psycholoog. Een psycholoog heeft namelijk een hele andere kijk op bepaalde zaken en dat is heel erg handig. 

Vooral met kinderen is het belangrijk om snel naar een psycholoog te gaan en dat komt doordat kinderen niet makkelijk hun emoties kunnen uiten. Er kan dus wat mis zijn met het kind, terwijl je hier als ouders niet vanaf weet. Een psycholoog kan je op dit gebied heel goed helpen en dit komt doordat de psycholoog veel ervaring heeft met zowel kinderen als volwassenen. Zo kan de psycholoog ook speltherapie aanbieden, maar wat is dat precies? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er echt alles over te weten komt.

Speltherapie betekenis

Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen en dit is heel erg belangrijk. De belevingswereld van kinderen is ingewikkeld en een stuk ingewikkelder dan die van een volwassene. Speltherapie is dan een krachtige methode om kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling te ondersteunen. Voor de meeste kinderen is spelen heel erg belangrijk en hierbij kan de therapeut ook de relatie vormgeven. De meeste kinderen spelen omdat het een stuk leuker is en hierin uiten ze ook veel emoties. Een psycholoog kan hier veel van leren en op deze manier meer te weten komen over het kind. Doordat de psycholoog meer te weten komt over het kind, kan de psycholoog het kind ook een stuk beter helpen.

Speelkamer

Wanneer je een psycholoog inschakelt voor speltherapie voor jouw kind, kun je een spelkamer verwachten. Dit is namelijk de kamer waarin het kind gaat spelen met de psycholoog, zodat de psycholoog meer te weten komt over het kind. De speelkamer is vaak ingericht met speelgoed, waarmee ieder kind kan spelen. Dit kunnen bijvoorbeeld verkleedspullen zijn, maar ook een grote speelgoed tafel. Op deze manier kan het kind zich goed vermaken bij de psycholoog en ook beter zijn gedrag laten zien.